asd
HomeUncategorizedBrukar dina barn också ha frånvaro i skolan? - Nya förslaget kan...

Brukar dina barn också ha frånvaro i skolan? – Nya förslaget kan tvingas ge böter..

-

Det är obligatoriskt med skolplikten i Sverige, vilket innebär att våra barn måste vara en del av verksamheten i skolan hela tiden. Men det betyder inte att barnen alltid är i skolan, det är frånvaro av alla dess slag. Frågan är om det nya förslaget i ena kommunen kan ändra på det? Att föräldrarna ska tvingas betala vite…

Tidigare år så har man tagit beslut om att barnens föräldrar i ena kommunen ska tvingas betala vite om barnen deras inte uppfyller skolplikten vi har i samhället.

– Ju tidigare man upptäcker frånvaron desto lättare är det att åtgärda, säger Johan Wernström, bildningschef i Vadstena kommun, till Motala Vadstena Tidning.

Självklart ska det inte behöva betala om det finns ett giltiga skäl till den där frånvaron, då ska istället en handlingsplan sättas in på direkten. Om eleven däremot inte har giltiga skäl till sin frånvaro tvingas föräldrarna betala en böter

Betala vite
Politikerna i Vadstena tycker uppenbarligen förslaget om att tvingas betala vite för barns frånvaro i skolan är bra, men det vill ta det ytterligare ett steg. Om en elev uteblir från lektionerna och inte deltar i skolundervisningen så vill kommunen att föräldrarna ska betala 5000 kronor i vite per elev. Tidigare i år beslutades förslaget i år i Kultur- och utbildningsförvaltningen.

– Det ska vara kännbart. Sedan är det upp till förvaltningsrätten att bedöma om det är rimligt. Det är egentligen bara ett förslag från kommunen, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Göran Fältgren (S) till Motala Vadstena Tidning.

I alla kommuner finns det åtgärder redan i ett tidigt stadie för elever som uteblir från sin undervisning. Vadstena har klara rutiner för hur det ska hanteras. Vitet på 5000 kronor kommer bara bli aktuellt om det visar sig att problemet inte går att åtgärda.

Tycker du att det här är ett rimligt förslag?